Cleopatra- Oyun incelemesi


Cleopatra- Oyun incelemesi

Mısır firavunları arasında en ünlüsü sanırım Cleopatra’dır. Pharaoh’a gelecek bir eklenti paketinin de bu ismi taşıması kaçınılmazdı zaten. Cleopatra sizi tam Pharaoh’un bıraktığı yerden alacak ve Mısır tarihinin son ve efsanevi firavunu Cleopatra’ya kadar götürecek. Pek çok eklenti paketi birkaç yeni bolum eklemekten öteye gitmiyor ama Cleopatra bu açıdan biraz farklı. Burada hemen hemen herşeyden yeni birşeyler bulacaksınız.

Cleopatra size 4 farklı bölüm seti sunuyor. Bu görevlerde Krallar Vadisinde firavunların mezarlarını hazırlayacaksınız, II. Ramses’e yardımcı olacaksınız, Mısır’ı istilacılardan koruyacaksınız ve Cleopatra’nın başkenti Alexandria’yı kuracaksınız.

Cleopatra, daha önceden Pharaoh’da tecrübeli olduğunuzu varsayıyor. Görevlerin oynanışı açısından bir fark var. Pharaoh’da olduğu gibi “campaign” denilen bölüm setlerini arka arkaya oynayamıyorsunuz. Bunun yerine ister campaign’leri isterseniz içindeki görevleri teker teker oynuyorsunuz.

Cleopatra’nın getirdiği en büyük yenilik monument’larda (yani anıtsal yapılar). Pharaoh’da yapmaya alışık olduğunuz piramit ve obelisklere ek olarak, Krallar Vadisi’ndeki mezarları kazacak, Abu Simbel’i, Alexandria’daki Feneri ve Büyük Kitaplığı yapacaksınız.

Bu yeni monument’lar, özellikle mezarlar kaçınılmaz olarak size yeni hammaddeler ve yeni endüstriler getiriyor. Mezarların duvarlarını süslemek için boyaya (Paint) ihtiyacınız olacak. Bunu ise Henna adındaki bir bitkiyi işleyerek elde edebileceksiniz. Bunun yanında işçilerinizin ne yaptıklarını görmesi için onlara lamba (Lamps) sağlamalısınız. Bunu üretmek içinse Pottery ve Oil’i (ithal edeceksiniz) Lamp Maker’larda birleştirmelisiniz. Bu mezarları yapmak piramitlerle kıyaslandığında oldukça kısa sürüyor.

Bir başka güzel yanı ise yaptığınız mezarları ve diğer monument’ları bir sonraki sefer aynı haritayı oynadığınızda aynen yerlerinde buluyorsunuz. Bir firavunun mezarını kazarken diğer firavunların mezarlarını da mezar soyguncularından korumak yapmanız gereken başka bir görev. Cleopatra ile gelen bir de “Pyramid Speed Up” özelliği var ki, bu sayede tanrıların hediyeleri bazen piramitinizin yapımına katkıda bulunmak gibi olabiliyor. Bu oldukça işinize yarayabilir. Benim “tek bir taş bile” koymadan piramit bitirdiğim oldu hatta.

Diğer bir eklenti ise oyuna katılan yeni vahşi hayvanlar. Artık akrepler, engerekler ve aslanlar sizi uğraştıracak. Aynı zamanda Cleopatra uğraşmanız için 4 tane felaket de getiriyor. Kurbağalar, çekirgeler, bir çeşit fırtına ve Nil’in kırmızıya dönmesi. Bu felaketler oyun sırasında rasgele başınıza gelebildiği gibi kızgın bir tanrının cezası da olabilirler.




Ayrıca Cleopatra size yeni bir eğlence sunuyor, hayvanat bahçesi (Zoo). Çalışması için Straw ve Game Meat vermeniz gerekiyor. Oldukça büyük bir yapı ama bütün binalar gibi çok güzel gözüküyor. Bir kaç tane yeni heykel de listenize ekleniyor.

Cleopatra’nın görevleri kolaydan zora doğru sıralanmış durumda. İlk görevlerde genellikle yeni getirilen yapıların tanıtımı yapılıyor ama bu bir “tutorial” havasında değil. Size başka görevler veriliyor ve siz bunlarla uğraşırken yeniliklere de alışmanız sağlanıyor. Pek çok görevde oraya has monument’lar yapacağınız için oyun kendini çok fazla tekrar etmekten kurtarıyor. Bazı bölümlerde ise zaman sınırlamanız olacak. Belirli bir aya kadar size verilen görevleri yapmanız istenecek. Cleopatra’nın bir diğer yeniliği ise aynı campaign’deki görevlerde askerlerinizi diğer bölüme aktarabilmeniz.

Cleopatra ile birlikte bir de görev editörü geliyor. Bu aslında Pharaoh için olan Enhancement Pack’te vardı ama o patch’e sahip değilseniz görev editörünü kullanabileceksiniz. Kullanması fazla zor değil. Biraz alıştıktan sonra kendi görevlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bunlara rağmen Cleopatra mükemmel değil. Birkaç tane bug için yeni bir Patch çıkardılar. Oynamadan önce bunu yüklemenizi tavsiye ederim. (http://cleopatra.impressionsgames.com/updates.shtml) Oyunun esas sorunu planlama yaparken karşınıza çıkıyor. Evlerinizi ne şekilde yerleştirmeniz gerektiği konusunda biraz zorlanabilirsiniz. Pharaoh’da tecrübeliyseniz Roadblock denen ucuz ama hayat kurtaran şeyin farkındasınızdır. Cleopatra’nın bu konuda biraz daha esneklik getirmesi ve şehir planlamasını daha rahat bir hale sokması beklenebilirdi ama bu olmadı. Her ne kadar Roadblock’larla pek çok şeyi başarabilseniz de biraz daha kontrol fena olmazdı.

Sonuç olarak Cleopatra, Pharaoh’un o gerçekçi ve büyüleyici havasını bozmadan -hatta biraz daha geliştirerek- devam ettiriyor. Pharaoh’dan hoşlandıysanız ve biraz daha Mısırla ilgilenmek ve Nil’i seyretmek istiyorsanız Cleopatra size bunları fazlasıyla sunacaktır.

Alıntı : oyunsitesi.com





Cleopatra- Oyun incelemesi için “0 yorum” bulunmaktadır.

Bu Bir 'WebPlusBlog' Ürünü Olup Tüm Hakları Saklıdır®www.webplusblog.blogspot.com