Apple-Samsung davası, firmaları nasıl etkiledi? \[Araştırma]


Akıllı telefon ve tablet sektörünün en önemli iki ismi kimdir diye soracak olursak, bütün cevaplar neredeyse aynı olur: Samsung ve Apple. Bu iki firma tabletten akıllı telefona birçok alanda hızlı bir şekilde rekabetini sürdürürken bir yandan da davalarla karşı karşıya gelmeye devam ediyor. Özellikle son dönemde karşımıza çıkan davalar teknoloji gündeminde geniş yer tutarken, bu davaların sonucunda Apple ve Samsung'un ne gibi değişikliğe uğradığını merak ediyoruzdur.






Özellikle kısa süre önce sonuçlanan son davada Samsung'un Apple'a 1 milyar $'lık tazminat ödemesi ve Apple'ın yeni davalarla yine Samsung'un başını ağrıtmaya çalışması bu merakı daha da artırırken, Media Measurement[ adlı firma bu davalar sonucunda ortaya çıkan izlenimleri bir bir ortaya koymuş. Apple'ın Facebook ve Twitter sayfalarındaki yorumlar ve konular baz alınarak yapılan araştırmada aşağıdaki gibi bir tablo ortaya konmuş.



Peki bu tablo bize ne anlatıyor? Dilerseniz, tabloyu yukarıdan aşağı doğru inceleyelim. En yukarıda Apple hakkında gelen en önemli eleştiri, firmanın aldığı gereksiz patentler olarak nitelendiriliyor. %30'un stündeki kesim bu şekilde Apple'ın birçok patentini gereksiz buluyor diyebiliriz. İkinci gelen eleştiri ise, Apple'ın Samsung ile rekabetten korktuğu ve bu yüzden sürekli olarak patent davası açmak istediği olarak belirtiliyor. Ki bu durum, Apple kullanıcı sayısında önemli düşüş açacak cinsten.Üçüncü gelen negatif düşünce ise, Apple'ın da bazı firmalardan kopyaladığı şeylerin bulunduğu yönünde ve bu düşünceye sahip olanların oranı %20'nin üzerinde. Negatif düşünceye sahip olan kullanıcıların yaklaşık olarak %15'lik kısımı bir daha Apple ürünü almayacağını belirtiyor. Bu oranın Apple'a oldukça zarar verebileceğini söylemek sanıyorum yanlış olmaz.



Apple Facebook sayfasında Samsung hakkında yöneltilen durumları açıklayalım.  Yaklaşık %10'luk[ kesim Samsung'un iyi ürünlerinin bulnduğunu, yaklaşık %5'lik kesim Samsung ürünü alabileceğini belirtirken bir diğer %5'lik kesim ise Samsung hakkında genel eleştirilerde bulunuyor. Apple sayfasında Samsung'un Apple'ı kopyaladığını belirtenlerin oranı ise %5'in altında. Bu durum Apple hakkında daha olumsuz görüşler yer aldığını destekler nitelik taşıyor.Bir de dava öncesinde ve dava sonrasında Apple Facebook sayfasına gelen yorumlar bazında bir karşılaştırma yer alıyor. Bu karşılaştırmaya göre, dava öncesinde gelen birçok yorum ürün çıkış tarihi, ürünlerin fiyatları-performansları, teknik yardım, şirkete destek mesajları olurken; dava sonrasında atılan mesajların %40'lık kısmı direkt olarak Samsung-Apple davasıyla ilgili olarak karşımıza çıkıyor.




Dava sonrasında Samsung'u dava ettiği için Apple'ı eleştirenler daha büyük çoğunlukta iken, Apple'ı haklı bulanların sayısı da azımsanamayacak derecede idi. Grafiğe baktığımızda dava öncesinde Apple hakkında olumlu görüşe sahip olanların oranı, dava sonrasında bir miktar azalma kaydetmiş. Ancak dava öncesinde herhangi bir fikir beslemeyen kişilerin birçoğu, Applehakkında olumsuz eleştirilerde bulunmuş ki, bu grafik bunu kanıtlıyor.

Dava sonrasında Samsung'un maddi açıdan zarar görmesine karşın, uzun vadede her iki firmanın da zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Özellikle araştırma sonucu gösteriyor ki, Apple'ın piyasada hırçın bir tavır sergilemesi müşterileri tarafından büyük çoğunlukta tepki görebiliyor. Bu konuda Apple'ın bu tavrını biraz daha yumşatması hem piyasadaki rekabet hem de kullanıcı tarafındaki memnuniyet açısından firmaya olumlu dönüşler getirecektir.

Apple-Samsung davası, firmaları nasıl etkiledi? \[Araştırma] için “0 yorum” bulunmaktadır.

Bu Bir 'WebPlusBlog' Ürünü Olup Tüm Hakları Saklıdır®www.webplusblog.blogspot.com